Snack automaták

Ha véget ért a hét és a rohanás, a FOOD & GO mellett fogadj el a JOFEMAR-tól 3 autentikus spanyol receptet!

Gazpacho

A gazpacho paradicsom alapú zöldségleves. A spanyol (andalúziai) konyha készítménye, amelyet hidegen tálalnak. Egész Spanyolországban fogyasztják, főleg a portugál határ közelében, továbbá a dél-amerikai államokban.

HOZZÁVALÓK

  • 40 dkg érett paradicsom                            Elkészítési idő: 30 perc
  • 1 db zöldpaprika                                          Recept: 4 fő részére
  • 1 db közepes uborka
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szikkadt zsemle
  • 3 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS

  1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
  2. A felaprított zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixgépbe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet és az olívaolajat.
  3. Ízlés szerint megsózzuk, felöntjük 7-8 dl hideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.
  4. Tálaláskor a zsemlét apró kockákra vágjuk és megpirítjuk a vajban.
  5. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a pirított zsemlekockákkal kínáljuk.

Csirkés paella

Minden nemzetnek megvan a maga rizses hús verziója, ez a spanyoloknál a paella. A sáfránnyal színezett, olívaolajon forgatott rizsbe halat, csirkét, tengeri herkenytűket és számtalan zöldséget tesznek, éppen azt, aminek szezonja van.

HOZZÁVALÓK

  • 1 db csirkemellfilé                            Elkészítési idő: 30 perc
  • 5 dl alaplé                                        Recept: 4 fő részére
  • 20 dkg rizs
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 25 dkg zöldborsó (konzerv)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 kávéskanál sáfrány
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 csokor petrezselyem
  • 3 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

  1. A csirkét megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
  2. A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és paradicsomot, majd visszatesszük a húst is.
  3. Folyamaton kevergetés mellett megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst.
  4. A reszelt fokhagymával, a petrezselyemmel és a sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.

Baszk vaníliakrémes torta

Baszkföld híres süteménye a vaníliás krémmel töltött Gateau Basque, azaz Baszk torta. A süteményt a 18. században, a Biscotx nővérek alkották meg. A Pireneusok lábánál fekvő Cambo-les-Bains-ben a torta tiszteletére minden év október elején fesztivált (la fete du gateau basque) is rendeznek.

Hozzávalók a tésztához:

1 tojás
1 tojás sárgája
100 g cukor
1 csipet só
200 g liszt
150 g langyos vaj

Hozzávalók a krémhez:

25 dl tej
1 zacskó vaníliás cukor vagy 2 vaníliarúd vagy vanília kivonat
2 tojás sárgája
50 g cukor
30 g liszt
1 kanál rum

A tetejére:
1 felvert tojás

A tészta elkészítése:

Verjük fel a tojást, a tojás sárgáját, a cukrot és a csipet sót, majd lassanként adjuk hozzá a lágy vajat, végül a lisztet és az egészet gyúrjuk össze. A hűtőben hagyjuk pihenni a tésztát.

A krém elkészítése:

Forraljuk fel a tejet a vaníliával (ha vanília rudat használunk, akkor vaníliarudakat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk, és a hüvelyekkel együtt a tejhez adjuk). Fehéredésig verjük fel a két tojássárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet és a rumot, végül óvatosan a forró vaníliás tejet. Az egészet lassú lángon addig melegítsük, amíg sűrűsödni kezd.

Összeállítás és sütés:

Vajazzunk ki egy tortaformát, a tészta 2/3-át simítsuk a formába. A kihűlt krémet tegyük bele és a maradék tésztával fedjük le. Kenjük meg a felvert tojással, 40 percig 210 fokon süssük meg.

Tipp: Ha még autentikusabb baszk tortát akarunk készíteni, tehetünk a krémbe mandula lisztet vagy mandulakivonatot is.