Ha véget ért a hét és a rohanás, a FOOD & GO mellett fogadj el a JOFEMAR-tól 3 autentikus spanyol receptet!
Gazpacho
A gazpacho paradicsom alapú zöldségleves. A spanyol (andalúziai) konyha készítménye, amelyet hidegen tálalnak. Egész Spanyolországban fogyasztják, főleg a portugál határ közelében, továbbá a dél-amerikai államokban.
HOZZÁVALÓK
- 40 dkg érett paradicsom Elkészítési idő: 30 perc
- 1 db zöldpaprika Recept: 4 fő részére
- 1 db közepes uborka
- 1 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 szikkadt zsemle
- 3 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
- A felaprított zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixgépbe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet és az olívaolajat.
- Ízlés szerint megsózzuk, felöntjük 7-8 dl hideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.
- Tálaláskor a zsemlét apró kockákra vágjuk és megpirítjuk a vajban.
- A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a pirított zsemlekockákkal kínáljuk.
Csirkés paella
Minden nemzetnek megvan a maga rizses hús verziója, ez a spanyoloknál a paella. A sáfránnyal színezett, olívaolajon forgatott rizsbe halat, csirkét, tengeri herkenytűket és számtalan zöldséget tesznek, éppen azt, aminek szezonja van.
HOZZÁVALÓK
- 1 db csirkemellfilé Elkészítési idő: 30 perc
- 5 dl alaplé Recept: 4 fő részére
- 20 dkg rizs
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöldpaprika
- 25 dkg zöldborsó (konzerv)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 1 kávéskanál sáfrány
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 csokor petrezselyem
- 3 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
- A csirkét megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
- A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és paradicsomot, majd visszatesszük a húst is.
- Folyamaton kevergetés mellett megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst.
- A reszelt fokhagymával, a petrezselyemmel és a sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.
-
Baszk vaníliakrémes torta
Baszkföld híres süteménye a vaníliás krémmel töltött Gateau Basque, azaz Baszk torta. A süteményt a 18. században, a Biscotx nővérek alkották meg. A Pireneusok lábánál fekvő Cambo-les-Bains-ben a torta tiszteletére minden év október elején fesztivált (la fete du gateau basque) is rendeznek.
Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
1 tojás sárgája
100 g cukor
1 csipet só
200 g liszt
150 g langyos vaj
Hozzávalók a krémhez:
25 dl tej
1 zacskó vaníliás cukor vagy 2 vaníliarúd vagy vanília kivonat
2 tojás sárgája
50 g cukor
30 g liszt
1 kanál rum
A tetejére:
1 felvert tojás
A tészta elkészítése:
Verjük fel a tojást, a tojás sárgáját, a cukrot és a csipet sót, majd lassanként adjuk hozzá a lágy vajat, végül a lisztet és az egészet gyúrjuk össze. A hűtőben hagyjuk pihenni a tésztát.
A krém elkészítése:
Forraljuk fel a tejet a vaníliával (ha vanília rudat használunk, akkor vaníliarudakat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk, és a hüvelyekkel együtt a tejhez adjuk). Fehéredésig verjük fel a két tojássárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet és a rumot, végül óvatosan a forró vaníliás tejet. Az egészet lassú lángon addig melegítsük, amíg sűrűsödni kezd.
Összeállítás és sütés:
Vajazzunk ki egy tortaformát, a tészta 2/3-át simítsuk a formába. A kihűlt krémet tegyük bele és a maradék tésztával fedjük le. Kenjük meg a felvert tojással, 40 percig 210 fokon süssük meg.
Tipp: Ha még autentikusabb baszk tortát akarunk készíteni, tehetünk a krémbe mandula lisztet vagy mandulakivonatot is.